Publicerad 2019-09-05

Fortsatt spridning av ASF i Europa

I slutet av juli blev Slovakien det tionde landet i EU med konstaterade fall av afrikansk svinpest (ASF). Samtidigt förvärrades läget i Bulgarien.

Det var den 25 juli som slovakiska myndigheter meddelade EU-kommissionen att de hittat sitt första fall av ASF i landet. Utbrottet gäller en gård med fem bakgårdsgrisar, i byn Strazne, alldeles invid gränsen till Ungern, där ASF finns hos vildsvin. Runt platsen har erforderliga skydds- och övervakningszoner inrättats.

I samma veva utlyste Bulgarien regionalt nödläge i två områden i landet, efter att två större gårdar med 17 000 respektive 40 000 grisar visat sig ha ASF. Såväl polis som militära styrkor har involverats i landets strävan efter att förhindra ytterligare smittspridning.

Enligt Global Meat News har händelserna dessutom fått  Bulgariens jordbruksminister Dessislava Taneva att utfärda en order om utslagning av alla landets bakgårdsgrisar, då den typen av uppfödning anses ha lägre biosäkerhet. Tilltaget ska ha orsakat enorma protester och tumult, både bland drabbade lantbrukare och regionala myndigheter.
 

Europeiska länder med inrapporterade fall av afrikansk svinpest under 2019
  Tamgrisar Vildsvin
Belgien   X
Bulgarien X X
Estland   X
Ungern   X
Italien X X
Lettland X X
Litauen X X
Polen X X
Rumänien X X
Ukraina X X
Slovakien X  

Källa: Fødevarestyrelsen/ADNS 25-07-2019

Emma Sonesson
Grisföretagaren