Publicerad 2019-07-21
Jeanette Elander fick vid årsstämman i Skövde förtroendet att i egenskap av ordförande leda Sveriges Grisföretagare det kommande året. Foto: Emma Sonesson


Sveriges Grisföretagares nyvalda ordförande: ”Jag brinner för det här med grisar!”

Jeanette Elander är småstadstjejen som utvecklats till en tvättäkta grisnörd. Nu tar hon över ordförandeskapet i Sveriges Grisföretagare (SGF).

Jeanette är uppväxt i en villa i småländska Sävsjö utan egentlig koppling till lantbruk. En dag under högstadiet följde hon dock med en kompis på studiebesök till den regionala lantbruksskolan och på den vägen är det.

– Då kände jag att ”det är här jag ska vara”, och sökte in till lantbruksskolan själv, berättar Jeanette.

Efter skolan arbetade hon med kor, men kom in på grisar när hon fick anställning som galtskötare på seminstationen i Hållsta 1991, då hon just flyttat till Äs utanför Västerås.

I samband med att Myck­linge suggring etablerades 1992-1993 bestämde familjen Elander sig dessutom för att bygga för grisar och bli satellit, som ett steg i att utveckla verksamheten och skapa fler arbetstillfällen på gården. Sedan dess har antalet platser successivt byggts ut, och i dag föder de årligen upp runt 8 000 grisar integrerat.    

Stort kontaktnät

Jeanette fortsatte dock att arbeta utanför gården och läste dessutom till lantmästare i mitten av 90-talet. Arbetet på Hållsta utvecklades och bland annat höll hon semineringskurser. 2003 blev hon vd för dåvarande Quality Genetics, men sedan 2010 arbetar hon huvudsakligen hemma på gården med grisarna.

Historien har bidragit till att Jeanettes kontaktnät inom grisbranschen är stort, något hon ser som en stor tillgång i sin framtida roll som ordförande i SGF. En annan egenskap som hon tror kommer väl till pass är förmågan att skapa ett bra klimat för samarbete.

– Vi-känslan är viktig. Alla ska känna sig delaktiga, det skapar ett bra arbetsklimat. Det är samma princip i en styrelse som på en gård, säger hon och fortsätter:

– Det känns jättekul att få axla rollen som ordförande! Jag brinner för det här med grisar!

Unik produkt

Den kanske viktigaste frågan för SGF att jobba med fram­över menar Jeanette är att marknadsföra det svenska grisköttet, så att betalningen för det motsvarar vad det verkligen är värt.

– Vi har en så bra och unik produkt så vi inte ens själva förstår hur bra den är! Men det har varit svårt att få ut mervärdet fullt ut i priset. Vi behöver hitta de rätta kanalerna för att lyfta grisköttet. Det går inte att luta sig tillbaka, vi måste jobba med det här hela tiden. Samtidigt måste vi bevaka så att inte konkurrensvillkoren försämras.

Gästvänliga grisföretagare

Den som följer Jeanette i sociala medier vet att hon redan nu arbetar en del med att lyfta det unika med den svenska modellen, exempelvis genom att lägga upp korta, egenproducerade filmer som visar hur det ser ut i ett svenskt stall och vad en djurskötare arbetar med.

– Jag tycker att sådant är roligt! Det ska bli fantastiskt att få arbeta med det i SGF:s regi, säger hon, och medger med ett skratt att telefonen vid det här laget är ganska full av bilder, många av dem på just grisar.

Ett annat sätt att promota branschen är att erbjuda studiebesök på gård, och familjen Elander agerar ofta värd för allt från gymnasieelever till agronomstudenter och utländska delegationer.

– Jag tycker att det är viktigt att ta emot besök för att skapa intresse för näringen. Där har vi alla ett ansvar.

Ljus framtid

Även om det finns utmaningar på vägen tror Jeanette stenhårt på framtiden för svensk grisuppfödning och om hennes vision tio år framåt i tiden säger hon:

– Det finns en del gamla stallar i landet. Jag hoppas på ökad lönsamhet så att de kan moderniseras upp för en ännu effektivare produktion. Produktionsvolymen kontra efterfrågan är en svår balansgång. Jag hoppas att vi om tio år hittat en marknad som ger ett sug efter våra produkter.

Om Jeanette:

Arbetskraftsförsörjning
”Det är ett stort problem. Här är det viktigt att hitta kanaler att fånga arbetskraft. Vi måste vara med och synas och visa att det finns mer än kor. Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är.”

Afrikansk svinpest:
”Det är väldigt oroande hur det kan påverka. Det kan inverka både positivt och negativt på oss här i Sverige.”

Djurrättsaktivism
”Jag blir bara förbannad. Jag lider med de drabbade.”

Minskande köttkonsumtion
”Det är bra att konsumenterna blir mer och mer medvetna. Det viktiga är att de väljer det svenska köttet.”
 

Jeanette Elander

Ålder: 49
Familj: gift med Fredrik Elander. Tillsammans har de två söner och en dotter, mellan 16 och 20 år gamla.
Utbildning: lantmästare
Arbete: grisföretagare på Äs och Viggby strax norr om Västerås. Arbetar dessutom på Gård & Djurhälsan som extern konsult, i snitt en dag per vecka, huvudsakligen med kursverksamhet och framtagande av utbildningsmaterial.
Fritid: engagerad i barnens fritidsaktiviteter, framförallt bandy och ridning. Rider även själv.

Emma Sonesson
Grisföretagaren