Publicerad 2019-02-10
Frankrike har upprättat ett högriskområde vid gränsen mot Belgien, där alla vildsvin ska skjutas av och skogsbruk är förbjudet. Området ska avgränsas med hjälp av ett staket.
Foto: Mostphotos


Franska myndigheter rusar upp beredskapen

Fynd av afrikansk svinpest (ASF) i Belgien, bara en kilometer från franska gränsen, har fått den franska jordbruksministern att agera.

ASF påvisades på vildsvin bara en kilometer från Frankrike i mitten av januari, vilket resulterat i att den franska jordbruksministern Didier Guillaume samlat kunniga på området för att säkerställa landets krisberedskap.

Myndigheterna har nu upprättat ett så kallat högriskområde vid gränsen. Inom området ska alla vildsvin skjutas av, skogsbruk är förbjudet och området ska hägnas in. Dessutom kommer grisgårdar nära gränsen mot Belgien att ses över, i syfte att säkerställa biosäkerheten på dem, det rapporterar Markedsnyt for grisekød.

Pig Progress citerar Jeff Trebaol som är veterinär på den franska organisationen French pig union Fédération Nationale Porcine (FNP):

– Situationen oroar oss mer och mer för varje dag. Skulle ASF påvisas på bara ett djur, måste vi överväga massavlivning för att förhindra vidare smittspridning. Konsekvenserna kan bli mycket, mycket allvarliga. Vi är rädda att många uppfödare inte skulle överleva.

Emma Sonesson
Grisföretagaren