Publicerad 2018-02-16

Lokalbedövning innan kastrering:

Danmark följer efter SverigeLokalbedövning innan kastrering - obligatoriskt enligt en branschöverenskommelse i Danmark från 1 januari 2019.     Foto: Emma Sonesson

Vid årsskiftet blev det godkänt för danska djurskötare att lägga lokalbedövning innan kastrering. Nu meddelas att åtgärden enligt en branschöverenskommelse blir obligatorisk för merparten av den danska grisnäringen från och med 1 januari 2019.

Danskarna väljer nu att göra detsamma som svenska grisföretagare redan gjort i åtminstone två år – att lokalbedöva innan kastrering.

Lokalbedövningen införs som ett krav i DANISH, de danska grisuppfödarnas kvalitetsprogram som enligt Landbrug & Fødevarer omfattar 98 till 99 procent av de danska grisuppfödarna.

Ökande krav från omvärlden anges vara motivet bakom det nya kravet.

– Danskt lantbruk har alltid karakteriserats av att vi är inno­vativa och väljer nya vägar när det gäller att göra bra produkter med hög livsmedelssäkerhet, under goda förhållanden för djuren. Det är helt enkelt en del av vårt varumärke på utländska marknader. Därför finns det ett affärsmässigt värde i att gå före och vara de bästa - även om vi i ett tidigt skede inte ser nyttan av investeringarna direkt på förtjänsten, säger Erik Larsen, som är ordförande i Seges svineproduktion, i en kommentar på organisationens hemsida.

Ingen pungpeng

Larsen medger vidare att lokalbedövning kostar pengar och kräver arbete, men lovar att Seges inom kort ska komma med en guide till hur man som grisföretagare kan komma i gång på ett smidigt sätt. Någon ersättning för arbete, material eller preparat i stil med den svenska så kallade pungpengen kommer danskarna dock inte att få, uppger Landbrug & Fødevarer.

Emma Sonesson