Helena Stenberg, projektledare för ursprungsverifieringen av svenskt kött vid Svenska Köttföretagen. Foto: Svenska Köttföretagen

Köttfuskare får det hett om öronen

Svenska Köttföretagen nu har satt igång med analyserna av svenskmärkt griskött från butiker runt om i landet, för att undersöka om det verkligen är svenskt. Man hoppas självklart att man inte hittar något fusk, men detta är ett sätt att göra livet svårare för eventuella fuskare.

Grisföretagaren har tidigare rapporterat om Svenska Köttföretagens arbete för att ta fram ett system för att säkerställa att kött har rätt ursprungsmärkning. Arbetet har nu landat i en metod för effektiv kontroll och analys av ursprung på svenskmärkt griskött i butik. Tillsammans med Eurofins har det skapats en referensdatabas med isotopanalyser från ett stort antal svenska grisgårdar och på så vis kan de nu enkelt testa om köttet är svenskt eller inte.

Dyra analyser

Helena Stenberg är projektledare för ursprungsverifieringen vid Svenska Köttföretagen.

– Vi köper köttprodukter i butik som en vanlig konsument. Vi försöker sprida det så mycket det går och

Svenska grisar har många mervärden, friska djur och en unikt låg användning av antibiotika. Detta ger också en merbetalning som är så pass stor att det skulle kunna vara fördelaktigt att fuska och sälja importerat kött som svenskt. Denna typ av opportunism vill Svenska Köttföretagen ta kål på och genomför därför analyser av griskött från butiker i hela landet. Foto. Carolina Wahlberg
i denna omgång har vi handlat i butiker som ligger i Luleå i norr till Hässleholm söder. Det ju inte heltäckande, men en början, berättar hon för Jordbruksaktuellt.

Analysen ska vara klar om ungefär en månad och man räknar med att göra liknande provtagningar minst en gång per kvartal, beroende på vilka resurser som kommer att finnas.

– Analyserna är dyra och nu är det bara slakten som har betalat. Men vi tror att det finns andra aktörer som är intresserade och kan tänka sig vara med att finansiera framöver.

Testet fungerar bra på färs, hela köttdetaljer, rökt kött, marinerat kött och kött som är injicerat med lake. Det blir svårare med isotopanalysen ju mer   tillagat köttet är, så komplicerade färdigrätter kan vara en utmaning.

Just nu jobbar Svenska Köttföretagen även för att få till en liknande analys för nötkött. I framtiden säger Helena också att det kan bli aktuellt att rikta blicken mot restaurang, men där är man inte ännu.

 

Katarina Johnsson
Grisföretagaren